Russlandsuke 2012

For tredje år på rad arrangerer Foreningen Petrusjka Russlandsdager i Oslo. Da kan du stifte nærmere bekjentskap med et eksklusivt utvalg av samtidsforfattere og deres bøker. Anledningen er igjen lanseringen av tre nye bøker i Cappelen Damms Petrusjka-serie med russisk samtidslitteratur. Men nå som tidligere ønsker vi også å presentere andre utgivelser av russisk litteratur på norsk. Fem russiske forfattere og to bloggere har tatt turen til Oslo for å bidra under Russlandsdagene. Foreningen Petrusjka takker Institusjonen Fritt Ord, Norsk Kulturråd, Cappelen Damm, Solum Forlag, Arneberg Forlag, Oktober Forlag, NUPI, Norsk PEN, Norsk-russisk kultursenter, The Future of Russian m.fl. Alt er gratis og alle arrangementer foregår i Litteraturhusets lokaler om ikke annet er oppgitt. Flere detaljer i programmet for Russlandsdagene 2012.

Mandag 23. april

12.00-16.00 Den russiske bloggverdenen (NB! I Fritt Ords lokaler)

Seminar om bloggernes betydning i Russland. (Fritt Ords lokaler i Uranienborgsveien 2. Språk: skandinavisk og russisk tolket til engelsk.) Med bloggerne Anton Nossik og Roustem Adagamov, forfatteren Natalja Kljutsjarjova, journalistene Kalle Kniivilä og Anja Kristine Salo og møteleder Martin Paulsen.

16.00, 16.20, 16.40 Lynkurs i russisk (Kafé Oslo)

Lektor Knut Skrindo vil arrangere lynkurs i russisk i Kafé Oslo alle dager mellom kl. 16.00 og 17. Kurset varer i 20 minutter og starter 16.00, 16.20 og 16.40.

19.00-20.00, Ny bok: Æresmedaljen (Nedjma)

Presentasjon av Musa Mutaevs roman Æresmedaljen (oversatt av Alf B. Glad), som kom i 2011. Mutaev er tsjetsjensk forfatter bosatt i Trondheim, der han var fribyforfatter. Mutaev leser på tsjetsjensk, skuespilleren Eva Maria Aagaard viser et lite skuespill basert på hans tekster. Forlegger Sverre M. Nyrønningen forteller om Mutaev og hans forfatterskap.

Tirsdag 24. april

13.00–15.00, Kaukasus i litteratur og virkelighet (Amalie Skram)

Seminaret vil ta for seg Kaukasus i historisk og dagsaktuelt perspektiv og betrakte regionen så vel politisk som litterært. Det ledes av forsker Julie Wilhelmsen, med forfatter og journalist Erika Fatland, professor emeritus i russisk litteratur Erik Egeberg, og forfatter og menneskerettighetsforkjemper Aage Borchgrevink.

17.00–17.45, Ny bok: Russland er sitt eget sted (Amalie Skram)Russland er sitt eget sted

Foredrag ved forfatter Peter Normann Waage. Waage tar for seg landets kulturhistorie fra de tidligste tider til våre dager og søker etter forutsetninger for at Russland nok ligner på Vesten, men ikke er likt.

18.00–18.45, Russisk litteratur i dag: En røff gaid med dypdykk (Amalie Skram)

Foredrag ved professor Ingunn Lunde, som tar for seg utviklingen i russisk litteratur etter 1991.

19.00–20.00, Ny bok: Brevboken (Amalie Skram)

Presentasjon av Mikhail Sjisjkins nye roman på norsk Brevboken. Oversetteren, Marit Bjerkeng, vil samtale med Sjisjkin om boken og om dagens Russland. De vil snakke engelsk.

Onsdag 25. april

16.30–17.15, Ny bok: Det var en gang en kvinne som forsøkte å drepe naboens barn (Nedjma)

Presentasjon av Ljudmila Petrusjevskajas novellesamling som nå kommer på norsk. Skuespiller Eva Dons vil lese fra boken, Marit Bjerkeng vil fortelle om Petrusjevskaja og hennes forfatterskap.

18.00–18.45, Kljutsjarjovas versjon: Litteraturundervisning i dagens russiske skole (Nedjma)

Foredrag av Natalja Kljutsjarjova, som kom på norsk med boken Russland rundt på tredje klasse i 2011. Foredraget holdes på russisk med tolking til norsk.

19.00–21.00, Petrusjka presenterer I: Kotsjergin og Rubina (Nedjma)

Petrusjka presenterer to av bøkene i sin serie av russisk samtidslitteratur. Eduard Kotsjergin: Med Stalin som gudfar. Opptegnelser på knærne (oversatt av Marit Bjerkeng) og Dina Rubina: På solsiden av gaten (oversatt av Ingvild Broch). Marit Bjerkeng vil presentere Kotsjergin, Ingvild Broch presenterer Dina Rubina, som vil være til stede. Russisk med tolking til norsk.

Torsdag 26. april

16.00–17.30, Russisk filosofi – finnes den? (Nedjma)

Seminar med utgangspunkt i utgivelsen av Nikolaj Berdjajevs (1874–1948) verk Den russiske idé på Solum Forlag og i Torgeir Bøhlers oversettelse. Med oversetter Torgeir Bøhler og forskerne Pål Kolstø og Kåre Johan Mjør. Forfatter Peter Normann Waage styrer samtalen.

18.00–18.45, Rubinas versjon: Om å være russisk forfatter i et fremmed språkmiljø (Nedjma)

Dina Rubina, som kommer på norsk for første gang med På solsiden av gaten holder foredrag om hvordan det er å være russiskspråklig forfatter i Israel. På russisk, tolkes til norsk.

19.00–21.00, Petrusjka presenterer II: Kljutsjarjova og Prilepin (Nedjma)

Petrusjka presenterer to av bøkene i sin serie av russisk samtidslitteratur. Natalja Kljutsjarjova: Russland rundt på tredje klasse (2011, oversatt av Alf B. Glad) og Zakhar Prilepin: Støvler fulle av varm vodka (oversatt av Jardar Østbø). Oversetter Alf B. Glad samtaler med og presenterer Kljutsjarova. Petrusjkas Martin Paulsen samtaler med og presenterer Zakhar Prilepin. Begge forfatterne vil være til stede. Samtalene tolkes til norsk.

Fredag 27. april

15.00–15.45, Prilepins versjon: Angerens tyranni (Nedjma)

Forfatteren Zakhar Prilepin slo gjennom med debutromanen Sankja i 2006 og er noe av et litterært fenomen i Russland i dag. Han skriver om alt fra forelskelse til erfaringer fra krigen i Tsjetsjenia og gir dermed et tverrsnitt av den virkeligheten unge russiske menn står overfor i dag. Foredraget holdes på russisk, tolkes til norsk.

17.00–17.45, Kutsjerskajas versjon: Kirken og litteaturen i det moderne Russland (Nedjma)

Forfatteren Maja Kutsjerskaja utga i 2004 boken Moderne Paterikon. Lesning for motløse hvor hun anlegger et nytt og overraskende blikk på den russisk-ortodokse tro og kirke. Foredraget holdes på russisk, tolkes til norsk.

19.00–22.00, Helaften (Wergeland)

Klassikeren

Skuespiller Eva Dons og pianist Ole Fredrik Norbye, Fabula teater, fremfører Historien om kontrabassen av Anton Tsjekhov og Kjære forfatter, med utgangspunkt i brevvekslingen mellom Olga Knippers og Anton Tsjekhov.

Samtidslitteraturen

Opplesning av korte utdrag fra alle bøkene i Petrusjka-serien. Musikalske innslag ved Ole Fredrik Nordbye.

Leseren (fra ca. 20.30)

Det beste fra Google Translate og andre tverrkulturelle utfordringer: Quiz om russisk litteratur, historie og samfunn

Quizmestere: Martin Paulsen og Bernhard Mohr.

Lørdag 28. april

11.00–15.00, Norsk-russisk kultursenter (Amalie Skram)

Diverse foredrag og innslag, utstilling av barnetegninger og folkekunst. Med Raisa Cirkova, Tore-Jarl Bielenberg, Sergej Ugrovatov, Natalja Sofijskaja, Anastasia Makarova, Evgenij Tribukhovskij, Tatiana Pedersen.

Under Russlandsuka vil man kunne stifte nærmere bekjentskap med Dina Rubina og hennes roman På solsiden av gaten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Arrangementer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s