Russere til Hå — igjen

For tredje år på rad samarbeider Foreninga Petrusjka og Hå kommune om en presentasjon av russisk samtidslitteratur på Hå gamle prestegard, også i år skjer dette i slutten av april.

Hå kommune har gjennom prosjektene «Dusja v duju» og «Fra klassisk til avantgarde» knyttet kulturelle bånd østover. Lørdag 28. april inviteres det til møter med de kjente russiske forfatterne Zakhar Prilepin og Maja Kutsjerskaja.

Program

12.00-12.15 Åpning av seminaret ved kommentator/journalist Tom Hetland fra Stavanger Aftenblad

12.15-12.45 «Den russisk ortodokse kirken i dag». Foredrag ved forsker Pål Kolstø fra UiO

12.50-13.00 Pause

13.00-14.00 «Mesteren». Forfatter Maja Kutsjerskaja i samtale med forsker Martin Paulsen fra UiB. Opplesning ved skuespiller Ellen Nina Ødegård fra Rogaland teater.

14.00-14.40 Lunsj og boksalg.

14.45-15.45 «Støvler fulle av varm vodka». Forfatteren Zakhar Prilepin i samtale med Martin Paulsen. Opplesning ved Ellen Nina Ødegård.

15.45-16.00 Oppsummering ved møteleder Tom Hetland

16.00-16.30 Boksalg

Om forfatterne

Moderne paterikon: Lesning for de motløse – Maja Kutsjerskaja

Novellesamlingen gir et nytt og overraskende blikk på Russland gjennom den ortodokse kulturens briller. I et land og en kultur hvor det siste hundreåret i stor grad handlet om å fjerne sporene av en kirkelig kultur, framstår dette som en spennende kontrast. I Russland vakte boka både begeistring og motstand – begge deler så vel innenfor som utenfor kirken.

Maja Kutsjerskaja (f.1970) er forfatter, høyskolelærer og kritiker i Moskva. For debutboka Moderne paterikon: Lesning for de motløse vant hun Buninprisen. En forkortet utgave av boka finnes i engelsk oversettelse. «Mesteren» og fire andre fortellinger fra debutboka blir oversatt til norsk i tilknytning til dette seminaret.

Støvler full av varm vodka – Zakhar Prilepin

Prilepins livsbejaende noveller veksler mellom et tilbakeskuende perspektiv på 1990-tallet og et nåtidsperspektiv på 2000-tallet, og tar for seg både urbane og landlige miljøer. Novellesamlingen inneholder fornøyelige historier om gutter på jakt etter jenter og drikkevarer, men også fortellinger som berører alvorlige temaer som krig, politisk opposisjon og urbaniseringens følger for landsbygda.   Forfatteren gir dermed et tverrsnitt av Russlands nyeste historie, men uten at det politiske aspektet er påtrengende.

Zakhar Prilepin (f. 1975) er forfatter og redaktør for den lokale utgaven av opposisjonsavisen Novaja gazeta i Nizjnij Novgorod. Forfatteren vant «Nasjonalbestselger»-prisen i 2008. Prilepin har, tross sin unge alder, allerede rukket å bli et litterært fenomen i Russland.

Se hjemmesidene til Hå kommune for praktisk informasjon om arrangementet.

Velkommen til forfattermøter, bokslipp, opplesning, god russisk mat og vårstemning på Jæren.

Velkommen til forfattermøter, bokslipp, opplesning, god russisk mat og vårstemning på Jæren.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Arrangementer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s